Vista-comité

 

Az Úr gondol ránk és ö megáld = De Here zorgt voor ons en Hij zegent ons.

Historie

Sinds mei 2002 heeft de GKv van Oldehove contact met de Gereformeerde Kerk in Vista (Roemenië).
Vista is een typisch oud Hongaars dorp met een Slavische naam wat ‘uitzicht’ betekent. Het dorp telt 800 inwoners waarvan 750 bij de Gereformeerde Kerk, 30-40 bij de 7e dag Adventisten en 10 bij de Orthodoxe Kerk horen. De kerk is in 1280 gebouwd. Het was toen een Katholieke Kerk (wat nog goed aan de muurschilderingen en plafondfresco’s is te zien). Na de Reformatie is de het een Gereformeerde Kerk geworden. Op dit moment is Zoltán Felházi predikant van deze kerk. Hij is getrouwd met Klara en samen kregen ze 2 kinderen, Zolika en Klárika. Toen ze in 2000 in Vista de pastorie betrokken was deze gemeente zowel geestelijk als materialistisch ‘kapot’ (zo schreef Zoltán dit in 2002 in een brief aan het comité). De pastorie moest eerst verbouwd worden een waterleiding aangelegd. Daarna begon het geestelijke werk in de gemeente. In die tijd zijn ze ook op zoek gegaan naar een hulp gemeente in Nederland. Door een bijzondere leiding van God is dit tot stand gekomen met de gemeente van Oldehove en zijn we erg blij met de contacten die we hebben.

Doel

Het doel van het comité is:

U leest dat we een hartelijke, meelevende groep zijn voor broeders en zusters uit een voormalig communistisch land. Ze hebben het moeilijk gehad in de tijd van dictator Ceausescu. Het leven van veel gezinnen is door hem veel verdriet bezorgt, doordat mannen uit Vista zijn vermoord na de bouw van zijn paleis. Het denken en handelen is daardoor verstoort en zit zo anders in elkaar dat we elkaar vaak moeilijk begrijpen. We weten natuurlijk dat je altijd te maken hebt met een andere cultuur waar anders gedacht en gehandeld wordt. Het houdt ons scherp en we zijn blij dat we als broeders en zusters naar elkaar mogen omzien en dat God ons (soms langs hele bijzondere wegen) middelen geeft om te helpen.

Steun

We hopen dat u ons blijft steunen door iets te kopen van de acties of eens een gift te storten op de rekening van de diaconie (o.v.v. gift voor Vista). Misschien wilt u ‘Vriend van Vista’ worden na het lezen van dit verhaal. Neemt u dan gerust contact op met één van de leden van het comité. We hebben het geld nodig om Vista te blijven helpen.

Het comité

Banknummer:  NL17RABO03486.06.400 t.n.v. Diaconie GKV Oldehove o.v.v. Oldehove-Vista

Het emailadres is: Mail naar... (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)